Reklama
 
Blog | Jana Hotarkova

Nerodte doma!

Pan Jiri X. Dolezal si opet hraje na porodnika. Smysl jeho clanku uverejneneho v Reflexu ze dne 15.7. mi ovsem unika. Mohu ho chapat jako propagandu cisarskych rezu nebo jako velmi emotivni a subjektivni sdeleni pana Dolezala. Cely clanek pusobi neprofesionalne a primel me k tomu, ze jsem si vyhledala nektere zdroje, ktere autor citoval. Vubec me neprekvapilo, ze pan Dolezal citoval pouze data, ktera se hodila jeho pohledu na vec.

Autor v clanku odkazuje na studii domacich porodu, kterou otiskl denik The Guardian. Studii shrnul pan Dolezal do dvou vet s tim, ze tato potvrzuje mysleni vsech dusevne zdravych lidi, a to ze domaci porody prinasi vyrazne zvysene riziko pro novorozence. Ovsem uz necitoval dalsi zajimave informace.

Ve studii se rovnez pise o vyhodach domacich porodu jako je mensi riziko infekce a tezkeho krvaceni. Ano, nevyhodou stale zustava az 3x vetsi pravdepodobnost umrti novorozence nez pri nemocnicnim porodu. Je ovsem nutne zminit, ze sance na umrti jsou velmi nizke! U domacich porodu je to 0.15% (15 z 10.000) a u nemocnicnich je to 0,04% (4 z 10.000). Ve studii je citovan professor Sir Sabaratnam Arulkumaran, ktery rika, ze ‚zeny, ktere jiz rodily a je u nich nizke riziko poporodnich komplikaci porodi doma ve vetsine pripadu bez problemu a s mensim poskozenim‘.

Dale pan Dolezal zminuje jakehosi doktora Alese Novotneho pusobiciho v Nemecku, kde pry zeny holduji cisarskym rezum. A nejzdravejsi novorozence ma Italie, prave diky vysokemu procentu cisarskych rezu. A Skandinavie? Ta je na tom opravdu spatne. Zajimalo by mne, kde na to pan Dolezal prisel?

Reklama

Nejprve jsem nasla zebricek nejnizsi umrtnosti novorozencu z roku 2003: 1. Finsko 2. Svedsko 3. Spanelsko 4. CR a na 14.miste Italie. Pak jsem nasla odkaz na vyzkum WHO z roku 2005 ohledne nejnizsi umrtnosti a zde si dovolim citovat ‚S Českem jsou na stejné úrovni Finsko, Island a Norsko, a to s mírou úmrtnosti dvou dětí na tisíc novorozenců. Japonsko si udrželo prvenství s 1,8 dítěte na 1000 narozených dětí. Vyplývá to z tabulky Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2005 zveřejněné na internetových stránkách organizace Zachraňte děti. Mozna stoji za zminku i toto ‚Mezi deseti zeměmi, kde je pro ženy nejlepší porodit dítě, zaujímá Norsko první místo následované Austrálií, Islandem, Švédskem, Dánskem, Novým Zélandem, Finskem, Nizozemskem, Belgií a Německem, uvádí zpráva. Jedním z faktorů, který organizace použila k sestavení žebříčku, bylo i riziko úmrtí rodičky.

Dale autor zminuje riziko umrtnosti, ktere je pri cisarskem rezu 2x az 3x nizsi nez pri vaginalnim porodu. A citaci pana doktora Novotneho si svuj nazor potvrzuje. Mimochodem to, co tento pan doktor rika je docela silne kafe. Jaky by to byl raj pro vsechny, kdyby 95% porodu bylo cisarskym rezem!

Ja si dovolim posledni citaci: Císařský řez je pro matku šestkrát rizikovější něž samovolný porod. Průběh po císařském řezu je bolestivější než po samovolném porodu, ale dnes jsou možnosti, jak mamince účinně od pooperačních bolestí ulevit a přitom neovlivnit kvalitu jejího mléka. Při císařském řezu matka obvykle ztratí více krve než při spontánním porodu, častěji je třeba v pooperačním období podávat antibiotika. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. (www.porodnice.cz)

Pan Dolezal by domaci porody rad zakazal a nezodpovedne ‚domorodicky‘ by poslal za mrize. Je to jeho nazor a ma na nej pravo. Jen by mel takto hystericke clanky psat treba na blog a ne do casopisu. Tam bych ocekavala vice profesionality co se tyce odkazovani na dalsi zdroje a evidenci.

Jeho clanky o marihuane jsem si s potesenim precetla. Mel by zustat u toho, cemu rozumi nejvice. Neni porodnik a predpokladam, ze nebyl fyzicky pritomen ani u jednoho porodu.

 

P.S. Nemam ceskou klavesnici, proto bez hacku